English Français Español Русский Deutsch Italiano Română العربية
كل المعلومات الطبية الحديثة عن الأورام الليفية مثل الياف الرحم و الثدى و المبيض المنتدى العربي الأول المتخصص في الطرق الحديثة لتشخيص وعلاج الأورام الليفية المختلفة

De cate feluri sunt fibroamele?

Romanian Forum

Moderator: Sara

De cate feluri sunt fibroamele?

Postby ingeras » Tue Jan 05, 2010 10:26 am

Buna ziua si bine v-am gasit pe acesr forum minunat.

As avea si eu o intrebare, tot aud ca '' eu am fibrom de asta, alctineva spune ca are altfel de fibrom'', sunt ele de mai multe feluri, au denumiri diferite pentru acelasi tip sau chiar fibroamele in sine sunt siferite si ca atare poarta nume diferite?

Multumesc pt raspuns si felicitari pt forum
ingeras

Re: De cate feluri sunt fibroamele?

Postby Sara » Sat Jan 09, 2010 8:14 pm

Fibroamele sunt clasificate astfel:

1.Intramural- este forma cea mai frecventa. Se dezvolta in interiorul peretelui uterin si se extinde, dand impresia ca uterul are dimensiuni mai mari decat cele normale.Pot cauza sangerari masive in menstruatie.

2.Subseros-. Aceste fibroame se dezvolta in exteriorul cavitatii uterine sau a membranei care inveleste uterulsi prezinta risc de torsionare(rasucire). Sunt cele care de obicei provoaca dureri pelvine si de spate care sunt sursa presiunii tumorii pe structurile adiacente. Unele fibroame subseroase sunt conectate doar printr-o tulpina subtire cu uterul si in acest caz sunt denumite ''fibroame penduculate''.

3.Submucos- Aceste fibroame se dezvolta sub peretele interior al uterului(endometru)Sunt genul de fibroame care produc cel mai des hemoragie abundenta in timpul menstruatiei, infertilitate si avort spontan(cand este prezenta sarcina). Sunt cel mai rar intalnite dar au tendinta de a provoca cele mai multe probleme.Chiar si un fibrom foarte mic submucos poate provoca sangerari abundente -menstruatii foarte abundente, prelungite. Unele din ele patrund in interiorul cavitatii endometrului si sunt numite ''tumori intracavitare''.
Sara

Return to Romanian Forum